Utvärderingsmodell



Utöver den ekonomiska redovisningen reduceras idag utvärderingar av projekt ofta till ett fåtal variabler med (i bästa fall) god mätbarhet men med en begränsad relevans för bedömning av projektets kvalitet och uppnådda effekter. Utöver denna redovisning blir bedömningen av genomförda projekts effekter något för föreningarna själva att avgöra och försöka bevara som erfarenhet i organisationens minne.


Risken med en sådan modell är att olika projekts effekter över- eller felvärderas, missförstås – eftersom man tenderar att identifiera vissa faktorer och bortse från andra – eller helt enkelt glöms bort.

SamhällsEnzyms utvärderingsmodell, som vi har valt att kalla peer review med extern översyn bygger på två viktiga principer: 1) den primära utvärderingen görs av likar (andra föreningar med erfarenheter av projekt inom samma område) och 2) denna utvärdering överses av akademiskt utbildade personer med dokumenterad utvärderingserfarenhet, knutna till i första hand Malmö eller Lunds universitet.


I utvärderingsmodellen ingår både fastställda parametrar, som mäts utifrån tydliga underlag (protokoll), och kvalitetsmått som kan skifta från område till område eller från projekt till projekt. I översynen undersöks också validiteten av den primära effektmätningen, och ett metodutvecklande arbete genomförs kontinuerligt av universitetsföreträdarna i dialog med involverade föreningar.

Utvärderingen kan avse många aspekter av ett projekts genomförande, process och räckvidd, men när vi talar om ett projekts effekter är den kanske viktigaste utgångspunkten den förändring som projektet vill åstadkomma hos sin målgrupp. Mätningar av sådana effekter kan inte bara göras i efterhand. Effektvariablerna behöver också mätas före projektperioden; en s.k. baseline behöver fastställas. Av detta och även andra skäl är en utvärdering en integrerad process som följer ett projekt under projekttiden.


Lärdomar från en utvärdering blir viktiga kunskaper att ta med sig in i nya ansökningar och projekt. I SamhällsEnzyms koncept ingår att sådana kunskaper tillvaratas (i Projektbanken) så att en långsiktig, kumulativ kunskapsutveckling kan ske. De föreningar som deltar i SamhällsEnzym-satsningen måste eftersträva en sådan kunskapsutveckling och ställa sig bakom modellen med peer review-utvärdering med extern översyn, och anslagsgivare som ansluter sig till satsningen behöver bejaka värdet av denna kunskapsutveckling men också ta höjd för de kostnader den medför.