Matchning



SamhällsEnzym vill utveckla en modell för matchning mellan anslagsgivare och mottagare, både på en strategisk nivå och relaterat till konkreta utlysningar/projekt. Vi ser detta som en helt central fråga eftersom det ofta har visat sig råda en obalans mellan utlysta projekt och föreningars förmåga att genomföra dessa projekt.


Vissa utlysningar ger mycket pengar för att arbeta med frågor där föreningarna har låg kapacitet eller kompetens, andra är klart underdimensionerade i förhållande till föreningars förmåga och uppfattade behov. Resultatet blir ansökningar som känns långsökta och utlysningar som inte når målet avseende mängden relevanta projekt. Anslagsgivarnas utlysningar behöver därför baseras på en noggrann analys av samhällets behov och föreningarnas förmåga, så att utlysta projekt motsvarar vad föreningarna är bäst rustade att göra eller identifierar som mest angeläget.


Föreningarna å sin sida behöver ta fram projektidéer och skapa kompetenser som motsvarar identifierade realistiska behov i samhället.


I dagsläget råder ofta en konkurrens mellan föreningar att erhålla anslag till projekt istället för att samverka och samordna arbetet sinsemellan. Därför är SamhällsEnzyms uttalade mål att minst två föreningar ska samarbeta för att uppnå anslag till projekt. Detta för att kunna optimera projektens effekt och öka föreningarnas möjligheter att genomföra projekten framgångsrikt.


Även anslagsgivarna behöver samverka på motsvarande sätt, så att anslagen i stort bättre motsvarar föreningarnas kapacitet och även i stort motsvarar samhällets behov. Därtill kan det behöva skapas ett organiserat forum för kommunikation mellan anslagsgivarna som grupp och föreningarna som grupp.